Miriam Grunwald Farkas

mások rólam


Nehéz őt konvencionálisan bemutatni, hiszen semmi sem konvencionális, ami ő.

Ő az, akinek a (két) naptárában (esetleg plusz még a telefonjában) annyi bejegyzés szerepel egy-egy napra, amennyihez az sem lenne elég, ha egy nap 32 órából állna. Miközben Debrecenben épp fűnyírót vesz, biztosít téged, hogy semmi probléma, mindjárt ott lesz, ahol te várod.

Ő az, akiből árad a pozitív energia, az elfogadás, a nyitottság. Ő az, akihez bármikor felugorhatsz egy kávéra, majd úgy jössz el, hogy kiengedted a gőzt. Lehet, hogy rajtad kívül még hatan vannak nála – ne lepődj meg, és ne aggódj, megoldja. Este 11-kor is.

Következetes és határozott, ugyanakkor végtelenül szabadelvű és kötöttségektől mentes. Vele elmehetsz egy színházi előadásra, amiről semmit sem hallottál, és eljöhetsz a szünetben, ha mégsem tetszik. Megnézhetsz egy kiállítást, egy filmet, mehetsz koncertre, és játszhatsz vele otthon, az ebédlőasztalnál.

Kísérletező, alkotó, kreatív. Az alkotás számára szellemi munka, önkifejezés. Ízlése és szárnyaló fantáziája festményeitől csomagolási technikáján keresztül dekorációs ötletein át egy tál sütemény elrendezéséig sokféleképp tetten érhető, minden formája ámulattal tölt el.

Ő az, akinek a kamrájában a kurkuma és a kardamom olyan fűszer, mint nálad a feketebors vagy az őrölt kömény. Dudorászva, feszültség nélkül főz, pillanatnyi intuícióitól vezérelve. Ha nincs otthon a legfontosabb alapanyag, akkor sem esik kétségbe, mással helyettesíti, módosít, egyéni kreációkat hoz létre. Receptet épp ezért nem érdemes kérni tőle: neked sosem lesz olyan, mint amit nála kóstoltál. Nincs benne az a rögtönzött plusz, az alkotás szabadsága.

Jobban ismeri Pestet, mint aki évtizedek óta itt él – legalábbis azokat a helyeket, amelyeket ismerni érdemes. Tisztában van az aktuális közéleti problémákkal, képviseli azoknak az érdekeit, akikről meg van győződve, hogy képviselni kell őket. Nemcsak az alapszókincset ismeri, hanem az állandósult, az átvitt értelmű kifejezéseket és a nyelv finomhangolását is.

Felszabadult és felszabadít. Úgy tudsz vele nevetni, hogy a könnyed is kicsordul. Az övé is.


Köszönjük az írást  Miriam barátnőjének, Farkas Eszternek!