Gorondi Orsolya

mások rólam


 

Bár nem szeretem típusokba sorolni az embereket, két alapvető karaktert mégis megkülönböztetnék: az egyik leszívja az energiánkat, a másik energiát sugároz. Az egyik típustól szinte menekülünk a másikhoz. Gorondi Orsolya barátnőm az utóbbi csoportba tartozik. Nem kerülhette el sorsát: a pedagóguspálya mellett mentálhigiénés szakember lett.

Gimnáziumi osztálytársakként ismertük meg egymást; együtt szövögettük terveinket arról, hogy találunk majd társat, akivel nagycsaládot alapítunk. Orsi mindig bátrabb volt, mint én, bele mert vágni nagyobb feladatokba. Ennek köszönheti élete párját is: érettségi után cserediákként Argentínába ment egy évre, távol a családjától, barátaitól. Itt ismerte meg argentínai magyar férjét. Álmaink aztán valóra váltak: ma mindketten boldog házasságban élő, nagycsaládos édesanyának mondhatjuk magunkat.

Orsi több lábbal áll a földön: a magyaron kívül még három nyelven beszél. Kiterjedt, mondhatni nemzetközi rokoni és baráti hálózatot tart fenn, kifogyhatatlan energiával és vendégszeretettel.

Ajtaja mindig nyitva áll, mindig meghallgat mindenkit, és mindig segíteni akar. Még nem láttam olyan helyzetben, hogy ne talált volna megoldást egy nehézségre. Ha kell, ötven embert lát vendégül, gyorsan falvédőt varr lányai osztályába, netán kifest néhány szobát. És akkor elsőrangú lakberendező képességéről még nem is beszéltem. Maximalista otthon, a barátaival és a munkahelyén. Egyetlen hibája, mint a hozzá hasonló embereknek általában, hogy nehezen mond nemet.

Orsi nagyon mély érzésű, erős asszony, aki édesapja halálával megélte már, milyen elveszíteni azt, aki nagyon közel áll hozzá. Rengeteg erőt összpontosít családja összetartására: támasza édesanyjának, testvéreinek, unokaöccsének.

Balatoni nyaralójukba minden gond nélkül befogadja más gyerekeit is néhány napra, ha ezzel segíthet a szülőknek. Diákjai szeretik, és én is jó szívvel ajánlanám minden kamasznak, akinek szüksége van segítségre vagy csak egy kis odafigyelésre. Mindezt első kézből is megtapasztalhattam: most érettségiző lányomnak ő a keresztanyja, és látom, hogy nagyon ért a nyelvén.

Köszönjük az írást Szőnyiné Lobmayer Margitnak, Orsi barátnőjének!